STIGLI PRVI REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Ovo niko nije očekivao
Glasanje, Foto: Beta Miloš Miškov

rezultati

STIGLI PRVI REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Ovo niko nije očekivao

U parlamentu ima 577 mesta, za apsolutnu većinu potrebno je 289 mandata

Objavljeno: 20:22h

Prema prvim procenama rezultata drugog izbora vanrednih izbora u Francuskoj, levičarska koalicija "Novi narodni front" osvojila je između 172 i 192 mesta u parlamentu. Predsednički tabor okupljen pod zastavom Ansambl osvojio bi između 150 i 170 mesta, a "Nacionalno okupljanje" (RN) dobili su 132 do 152 mesta.

Ako se konačni rezultati, koji će biti precizirani u narednim satima, budu u ovim intervalima, nijedna partija neće dobiti apsolutnu većinu, postavljenu na 289 mandata.

Mesec dana nakon odluke predsednika Emanuela Makrona da raspusti Narodnu skupštinu Francuske i raspiše vanredne izbore, Francuzi su danas glasali u drugom krugu parlamentarnih izbora između krajnje desničarske stranke "Nacionalno okupljanje" (RN) Marin Le Pen i kandidata za premijera Žordana Bardela, koja je izašla kao pobednik prvog kruga, i koalicije levog centra "Novog narodnog fronta" (NFP).

Podsećamo, u parlamentu ima 577 mesta, za apsolutnu većinu potrebno je 289 mandata. Prema anketama "IPSOS-a" dva dana pre drugog kruga — "Nacionalno okupljanje" (RN) mogli su da računaju na 175-205 mesta, Levičarski "Narodni Front" (NFP) na 145-175 mesta, a Makronov centristički tabor (Zajedno) na 118-148 mesta.

Srbin na listi krajnje desnice Marin Le Pen

Zanimljivo je i da su se na izbornim listama našli i Srbi.

Kandidat francuskog Nacionalnog okupljanja Stefan Milošević osvojio je u svojoj izbornoj jedinici najviše glasova u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Stefan Miloševoć
Stefan Miloševoćfoto: Printscreen/Twitter/STEFMILOSEVIC

Udruživanje protiv krajnje desnice

Mejnstrim stranke su se u prošlosti udružile da formiraju "zaštitni zid" protiv krajnje desnice, i to pokušavaju ponovo. Uoči glasanja u drugom krugu, protivnici RN-a su se upustili u "taktičko glasanje", u kojem kandidati u nekim izbornim jedinicama napuštaju trku kako bi pomogli u jačanju kandidata koji nisu krajnje desničari. Do sredine nedelje, više od 220 levičara i centrista se povuklo iz drugog kruga takmičenja.

Francuska na ivici građanskog rata?

Kako je "Blic" pisao, a prema ranijim analizama, protivnici "Nacionalnog okupljanja" (RN) upozorili su da je Francuska na ivici političke katastrofe u slučaju pobede antiimigracione, nacionalističke i evroskeptične partije predvođene Marin Le Pen. Analitičari su otišli korak dalje i upozorili na mogućnost građanskog rata ukoliko krajnje desničarka partija uđe u vladu, iako RN odbija etiketu "ekstremista", navodeći da se zalažu za francuske vrednosti, kulturu i građane.

Bonus video:

01:14

SPRSKI NOVINAR UŽIVO IZ PARIZA: Francuska poslala JAKE SPECIJALNE SNAGE, Makron opet pozvao na sastanak pod nazivom HITNO!

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.